Beschikbaarheid

COM_BOOKINGCALENDARFORJOOMLA_NAVIGATION_PREV_LINK
  M D W D V Z Z
26    1 2 3 4
27 5 6 7 8 9 10 11
28 12 13 14 15 16 17 18
29 19 20 21 22 23 24 25
30 26 27 28 29 30 31  
COM_BOOKINGCALENDARFORJOOMLA_NAVIGATION_NEXT_LINK Augustus 2021
  M D W D V Z Z
30       1
31 2 3 4 5 6 7 8
32 9 10 11 12 13 14 15
33 16 17 18 19 20 21 22
34 23 24 25 26 27 28 29
35 30 31      
  Bezet
  Vrij
  Gesloten

Choisissez votre langue, Wählen Sie Ihre Sprache, choose your language.

frenche germany flag small english
Français Deutsch English
previous arrow
next arrow
Slider

Boek nu

gastenboek

Vichy Opera House

The lake at St Rémy sur Durolle

Pitelet from the air.

Home-cured ham

From the gîte garden: La chaîne des Puys above the cloud.

La chaîne des Puys from the Puy de Dôme itself.

Jean Fayet's suntrap

A view of old Thiers

previous arrow
next arrow

Pitelet
Het kleine plattelandsdorp Pitelet, onderdeel van de gemeente St Victor Montvianeix, ligt in het beboste gebergte van het schilderachtige departement Puy de Dôme, een van de vier departementen in het hart van Frankrijk die samen de Auvergne vormen. Op een hoogte van 750 meter is de lucht schoon, komt het water van een natuurlijke bron en is de omgeving rijk aan flora, fauna en ‘birdlife’. Dit Engelse woord omschrijft als geen ander de grote verscheidenheid aan vogelsoorten die hier te vinden is. Alles samen maakt dit een ideale plek voor hen die ‘even weg van alles’ willen, om te genieten van de onbedorven rust van deze omgeving. De ideale plek op te voet of op de fiets op onderzoek uit te gaan, of om gewoon te zitten en te bezinnen. Onze gemeente strekt zich uit over 25 vierkante kilometer, ruim 4518 hectaren, telt 57 gehuchten, wordt doorkruist door 300 kilometer aan paden (3900 km in het gehele departement Puy de Dôme), varieert in hoogte van 250 meter tot 1232 meter en telt zes inwoners per vierkante kilometer. Dat is, wat ons betreft, rustig!

St Rémy sur Durolle
Geeft u de voorkeur aan georganiseerde activiteiten, dan is er watersport (kano en waterfiets verhuur), een verwarmd buitenzwembad, minigolf, tennis- en squashbanen, allen beschikbaar rond het meer van het nabij gelegen dorp St Rémy sur Durolle (11 km). Rond het meer zijn verschillende strandjes en een paar restaurantjes en barretjes. In het dorp zelf zijn twee kleine supermarkten en speciaalzaken (bakker, slager, apotheek) voor uw dagelijkse boodschappen. Ook is er een bankfiliaal met een pinautomaat. Op zondag morgen is er markt en zijn de winkels en het café open. Een mooie gelegenheid om boodschappen te doen en een kop koffie te drinken (of iets sterkers) zoals ook de plaatselijke bevolking dat graag doet.

Thiers
De dichts bij zijnde grote stad is Thiers. Deze stad was zes eeuwen lang het centrum van de Franse messen- en bestek industrie. Het fascinerende Musée de la Coutellerie verhaalt over deze roemruchte geschiedenis. Uit de regio rond Thiers komt het beroemde keukenmessen merk Sabatier en u vindt hier nog steeds een levendige industrie in handgemaakte messen en bestek, die ambachtelijk worden vervaardigd door vakmensen in kleine werkplaatsen aan huis en in de vele shops in Thiers te koop worden aangeboden.

Muziek
Een bijzondere jaarlijkse traditie is het muziekfestival Pamparina, dat ieder jaar in juli wordt gehouden in de straten en op de pleinen van het middeleeuwse stadscentrum van Thiers. Gedurende drie dagen zijn de straten kleurrijk versierd en gevuld met muziek en kunt u genieten van meer dan 120 gratis concerten.

Vichy
Ook zeer de moeite van een bezoek waard is de stad Vichy in het aangrenzende departement L’Allies (40km). Vichy staat bekent om de vele genezende bronnen en thermen, maar ook om het gevierde operagebouw, het golfterrein en het stadion voor de drafsport. Inmiddels heeft de stad ook een groot nieuw overdekt zwembad van olympische afmeting.

Clermont-Ferrand
De hoofdstad van de Puy de Dôme is Clermont-Ferrand (40 km), aan de voet van de Puy de Dôme. Dit is de thuishaven van Bibendum, beter bekend als het Michelin mannetje. De bandenfabrikant heeft een state-of-the-art bezoekerscentrum ingericht aan de rand van de stad. Een echte eye catcher die van veruit al zichtbaar is, is de kathedraal van Clermont-Ferrand, geheel gebouwd uit zwart vulkanisch gesteente.

De ‘Montagne Thiernoise’ vormt het noordelijke deel van een van Frankrijks mooiste natuurparken, de ‘Livradois-Forez’. Meer naar het zuidwesten ligt de indrukwekkende vulkaanketen ‘Chaîne des Puys’ waarvan de bekende Puy de Dôme de grootste lavakoepel is en ook een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in de Auvergne. Het departement is naar deze vulkaan vernoemd. Sinds een paar jaar heeft de vulkaan een eigen spoorlijn, waarover met regelmaat een trein naar boven rijdt. U kunt vanaf de top paragliden en er zijn ballonvaarten.
U kunt ook een bezoek brengen aan een van de vele kastelen in de regio.

Culinair
Voor de fijnproever kent de regio veel lokale specialiteiten. Ham, ambachtelijke worsten, conserven, de verrukkelijke Saucisse de Choux, gemaakt in het nabij gelegen Arconsat, of pens in tomatensaus, gevolgd door een van de heerlijke kazen van de melk van de koe, de geit of het schaap. De regio staat bekend om het grote aantal verschillende AOP-kazen dat er gemaakt wordt. En alles natuurlijk onder het genot van een wat kleinere, maar daarmee niet minder verfijnde keuze in wijnen uit het gebied.